Vad gör du med ditt hjärta?

Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet. ”- Ords 4:23

Hjärtat är centret för ditt liv. Det är ifrån hjärtat hela ditt liv utgår. Det du talar kommer ifrån hjärtat. I ditt hjärta bor dina tankar och dina viljor. Därför är det viktigt vad du gör med ditt hjärta.

Ditt liv tillkom inte av en slump. Ditt liv tillkom av att Gud har format dig i moderlivet. Du spenderade ett visst antal månader inne i moderlivet och där fick du ett hjärta. Gud som har gett dig ditt hjärta och hela din kropp äger också dig. Du tillhör inte dig själv och är inte skapad att leva för dig själv.

Vi har alla våra skyldigheter

Om du arbetar på en arbetsplats har du vissa skyldigheter. Om du går i skolan har du vissa skyldigheter. Som en medborgare i Sverige har du vissa skyldigheter. Vi har alla våra skyldigheter att betala våra räkningar. På samma sätt har vi våra skyldigheter till Gud.

Denna skyldighet innebär att vi måste bevara hjärtat och leva rent och välbehagligt inför honom. Vi har skyldighet att tillbe honom. Vi har en skyldighet att vara tacksamma till honom för det livet vi har fått. Vi har en skyldighet att älska Honom och leva i enlighet med hans bud. 

Problemet är att människan inte håller sina skyldigheter mot Gud. I stället lever många för sig själva. De lever i girighet, tillber andra gudar, blir ateister, spenderar all sin tid på sig själva för att ha det bra. Många är noggranna med att bygga upp ett bra liv, en bra karriär, bli populära bland vänner och i samhället. Andra spenderar all tid på att försöka se bra ut till det yttre. En del lägger ner stora summor på fina kläder, smink och dyra resor för att visa upp sig för sina kompisar.

Andra spenderar sin tid på att fullborda alla sina lustar i denna värld. De lever för sporten, för festandet, för musiken eller vad det än må vara som fångar deras hjärtan.

Vi måste hålla våra skyldigheter

Om vi inte håller våra skyldigheter här i livet för det alltid med sig konsekvenser. Håller vi inte vår skyldighet till vår arbetsplats kan vi bli av med arbetet. Håller vi inte våra skyldigheter i skolan blir vi inte godkända och får leva resten av livet med dåliga betyg och kanske aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Om vi struntar i våra skyldigheter som medborgare i detta land så kan vi hamna i fängelse. Betalar vi inte våra räkningar i tid så kan kronofogden komma och kräva oss på det vi är skyldiga.

Likadant är det med Gud, han håller oss ansvariga för det liv vi lever och en dag tar detta liv slut. Det drabbar oss alla. Vi vet inte när vi skall dö. Någon som läser detta kanske dör idag och någon annan kanske lever många år till. Ingen av oss vet när livet tar slut. 

Vad skall då ske med ditt liv? 

Vad skall det då bli av ditt liv när Gud som äger ditt liv skall kräva redovisning av dig? Bibeln säger att vi skall dömas inför Gud när vi dör. Då skall vi redovisa vad vi har gjort med det hjärta Gud har gett oss. Vi har alla syndat och gått vår egen väg. Du kanske tänker att detta inte gäller dig. Har vi inte alla brutit mot våra skyldigheter som vi har till Gud? Vi är alla skyldiga inför Gud och behöver försonas med Honom och bli upprättade.

Bibeln lär oss att Jesus kom för att dö för våra synder enligt profetiorna. Han dog för att vi skall kunna bli upprättade i vår relation till Gud. Han blev begraven för att uppfylla det som var profeterat om Honom i skriften. Döden kunde inte hålla Honom utan Gud accepterade syndoffret av en människa som var syndfri, och kunde dö för människans synder. Jesus uppstod från döden på den tredje dagen för att skrifterna skulle uppfyllas.

Vi behöver ta vara på våra hjärtan genom att tro på vad Jesus har gjort för oss och låta honom bli Herre i våra liv. Gud befaller varje människa att omvända sig och då skall man få syndernas förlåtelse och ett nytt hjärta som är rent.